moms

Moms for virksomheder

I Den Europæiske Union (EU) har medlemslandene et harmoniseret system for merværdiafgift (moms). Det betyder, at virksomheder kan sælge deres produkter og tjenesteydelser i hele EU uden at skulle betale skat i hvert enkelt land. Hvordan fungerer det så? Der er nemlig mange der ikke helt forstår moms udlandet eller moms i eget land.

En konkret case

Lad os som eksempel sige, at en virksomhed med hjemsted i Tyskland eksporterer et produkt til Frankrig. Virksomheden betaler moms på salget i Tyskland til den tyske momssats. Når produktet ankommer til Frankrig, betaler kunden moms til den franske momssats. Virksomheden kræver derefter forskellen mellem de to momssatser tilbage fra de franske myndigheder. Dette system er udformet til gavn for virksomhederne, da det sparer dem tid og penge ved at forenkle skatteprocessen. Der er dog nogle krav, som virksomhederne skal opfylde for at kunne udnytte denne ordning.

Hvem kan bruge det harmoniserede momssystem?

Det første krav er, at virksomhederne skal have et gyldigt momsnummer. Dette nummer udstedes af myndighederne i det land, hvor virksomheden er etableret, og det bruges til at identificere virksomheder i skattemæssig henseende. Det andet krav er, at virksomhederne skal opfylde visse krav til bogføring. Virksomhederne skal føre regnskab over alle salg og køb i EU samt over alle transaktioner inden for EU (transaktioner mellem EU-medlemsstater). Disse optegnelser skal opbevares i 10 år og skal stilles til rådighed for skattemyndighederne på anmodning. Det tredje krav er, at virksomhederne skal opkræve moms af alt salg, der foretages inden for EU. Dette omfatter salg til andre virksomheder og salg til forbrugere. Virksomhederne skal også opkræve moms ved import af varer fra lande uden for EU. Hvis disse krav ikke overholdes, kan det medføre betydelige økonomiske sanktioner fra skattemyndighedernes side

Dette går du dine penge til

Moms bruges på varer og tjenesteydelser, der forbruges i EU. Dette omfatter også varer og tjenesteydelser, der eksporteres fra EU til andre lande. Momssatserne varierer fra land til land. I nogle lande er satsen fast og ændres ikke. I andre lande kan satsen være variabel og kan ændre sig afhængigt af produkt- eller tjenesteydelsestype. F.eks. kan momssatsen for fødevarer være forskellig fra momssatsen for elektroniske produkter. Forskellige lande har forskellige momssatser, fordi regeringen ønsker at tilskynde til eller modvirke visse former for adfærd. Regeringen kan f.eks. ønske at tilskynde folk til at købe mad ved at have en lav momssats for mad, eller den kan ønske at afskrække folk fra at købe luksusvarer ved at have en høj momssats for luksusvarer. Samtidig kan regeringen også hjælpe bestemte erhverv ved at gøre visse ting billigere. Det har den effekt at det bliver mere lukrativt indenfor et bestemt erhverv. Det er især godt hvis et land er stærkt indenfor f.eks. lakseavl.

Husk at betale din moms

Hvis en virksomhed undlader at opkræve moms af salg inden for EU, eller hvis den ikke overholder kravene til bogføring, kan den risikere betydelige økonomiske sanktioner fra skattemyndighederne. Disse bøder kan være op til tre gange så store som det beløb, der ikke er betalt moms. Desuden kan virksomhederne blive udelukket fra at deltage i det harmoniserede momssystem. Dette kan være en stor ulempe for virksomhederne, da det kan gøre det vanskeligt at sælge produkter og tjenesteydelser i hele EU.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *