De fleste har hørt om Gaza og Gazastriben, men ikke alle er helt med på, hvor det ligger og hvor stort det er. 

Fakta om Gaza 

Gaza er hovedbyen i Gazastriben, der er en del af Palæstina, og grænser op til Israel og Egypten i Mellemøsten. Området, der blot er 41 km langt og mellem 6 og 12 km bredt, er en smal stribe ud mod Middelhavet, er på 360 km2, og der bor omkring 1,65 millioner mennesker i området. I selve Gaza by bor 410.000 personer.  

Det er et af verdens ældste bebyggede områder, og i øvrigt et af verdens tætteste befolkede områder. 

3.188 km fra København 

Der er 3.188 km fra København til Gaza. Det er selvfølgelig en del. Men Gaza er alligevel tæt på Europa og EU. Faktisk er der blandt andet kun omkring 400 km til Cypern, og 1200 km til Grækenlands hovedstad Athen.  

Andre lande tæt på 

Ud over Egypten og Israel ligger lande som Libanon, Syrien og også Irak forholdsvis tæt på Gazastriben. Heller ikke Saudi Arabien er der langt til fra Gaza.  

Muslimsk erobring 

I 637 e.Kr. blev Gaza erobret af den muslimske hærfører Amr ibn al-As. Byen er et vigtigt sted for muslimer, da det menes, at profeten Muhammeds bedstefar, Hashem er begravet her.  

I 1149 blev kontrollen med byen dog overgivet til Tempelridderordenen. Senere kom området igen på muslimske hænder, inden Richard den 1. af England, generobrede området. Senere var området en del af Det Osmanniske Rige frem til Første Verdenskrig. 

Erobret af England 

Efter Første Verdenskrig blev Gaza erobret af Storbritannien. Men i 1948 blev området besat af Egypten efter den arabisk-israelske krig. Ved Seksdageskrigen i 1967 besatte Israel både Gaza by og resten af Gazastriben.  

Dette gjaldt helt frem til 2005, hvor Israel trak sit militær ud af Gaza, som følge af Oslo-aftalerne, der blev lavet i 1994. Men siden har Israel haft stort militært engagement i området. 

Oslo-aftalen 

Som følge af Oslo-aftalerne fra 1994 er der oprettet et palæstinensisk selvstyre, der har administrativ kontrol over Gazastriben. Fra 2005 var denne kontrol komplet, men siden har Israel igen taget en del kontrol over området. 

Hamas 

Hamas er en organisation der både er et politisk parti, er aktive militant og en social organisation. Organisationen betragtes af EU og USA som en terrororganisation, men er også på stemmesedlen ved valg i Palæstina.  

Desuden har de stor aktivitet på området med at hjælpe den fattige befolkning. Siden 2007 har Hamas i realiteten kontrolleret Gazastriben, og er også aktiv i andre palæstinensiske selvstyreområder. 

Verdens største fængsel 

Mange refererer til Gazastriben som verdens største fængsel. Dette grundet Israels nærmest indespærring af området, der blandt andet også omfatter pigtråd hele vejen rundt, og da Israel også har stor militær aktivitet i Middelhavet ud fra Gazastriben.  

Det kan derfor være svært at få leverancer til Gaza og det kan være svært at rejse ud og ind af området. Kun en række ældre borgere med egyptiske papirer kan frit forlade området. Palæstinensere har langt fra sammen frihed.